homepage home
subscribe to California Construction magazine subscribe
newsletters free e-newsletter
advertise
industry jobs industry jobs
Dodge Data & Analytics
California Construction Logo
Order Your RISK FREE Subscription
comment

Pearl Harbor Memorial

Text size: A A

Best Cultural Project

Photo courtesy of Watts Constructors
Watts Constructors was the general contractor on the project.
Photo courtesy of Watts Constructors
The project met high expectations.
----- Advertising -----

The new $33.6-million visitor center for the USS Arizona Pearl Harbor Memorial expands the original center, built in 1980, to accommodate 1.6 million visitors annually, up from the original facility's capacity of 750,000.

The campus-style complex has eight buildings and 55,000 sq ft of shaded or enclosed space. It covers more than 17 acres and has a shoreline walk, the USS Arizona anchor, Remembrance and Overlook Circles and walkways. The design and construction team met the aggressive schedule, fulfilling a promise made to surviving World War II veterans that the project would be finished by the 69th anniversary of the Pearl Harbor attack, with a dedication on Dec. 7, 2010.

During all construction phases, the team maintained continuous access for nearly 4,500 visitors a day—including meeting Americans with Disabilities Act access—with minimal disruptions. The new visitor center was designed so that new structures and courtyards would be supported by a system of 200-ft-long concrete, precast, prestressed piles, grade beams and structural slabs. Watts Constructors, the general contractor, said the team realized the piling operation would be expensive and complicated, so the number of piles had to be optimized by using lightweight elements, such as incorporating steel roofs into the design to minimize the buildings' weight.

To renovate the theater, Watts said it proposed stabilization by driving piles along the perimeter and center core, tying load-bearing walls and piles together with large grade beams, using large steel beams to support sloped theater slabs and elevated walkways from the crawl space below and tying them back to the grade beams for support. This method alleviated more dangerous construction challenges for the crew, eliminated the need for continued raising and leveling of the theater and extended the life of the existing theater. To attain LEED-Gold certification, designers oriented the buildings' roofs to amplify breezes, created an axial site plan perpendicular to trade winds and used passive cooling strategies to minimize air-conditioning use.

Key Players

Owner: Naval Facilities Engineering Command Hawaii/Facility Engineering and Acquisition Division, Honolulu

General Contractor: Watts Constructors, Honolulu

Architect: The Portico Group, Seattle

Civil Engineer: Belt Collins Hawaii Ltd., Honolulu

Structural Engineers: Baldridge & Associates, Honolulu

MEP Engineer: Mechanical Engineers of Hawaii, Honolulu

Submitted by:

Watts Constructors

Keywords:

----- Advertising -----
New Blog: Vertically Speaking in Northern California
New Blog: Field Notes
Reader Photos
Photos from California Construction Photo Showcase
Dodge Lead Center
Search for local construction projects OR CALL 877-234-4246 and get a FREE Lead Now!
Search by Project Type & State





----- Advertising -----
 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.